SEO-teksten zijn geschreven om de vindbaarheid in Google te vergroten. In dit artikel staat omschreven waar een goede SEO-tekst aan moet voldoen en waar je zelf op kunt letten bij het schrijven van een SEO-tekst. De volgende punten zijn belangrijk:

  • AIDA-model
  • Gebruik maken van tussenkopjes
  • Specifiek op één zoekwoord
  • Unieke tekst
  • Meta tags
  • Gericht op de behoefte van de doelgroep

AIDA-model

Bij het schrijven van een goede tekst wil je graag je doelgroep bereiken en de beste manier om dit te doen is het schrijven van een tekst volgens het AIDA-model. De letters van het model staan voor het volgende:

Je tekst zal interessant zijn door hem te schrijven volgens deze vier stappen. Je begint met stukje waarin je de aandacht wilt trekken van je doelgroep. Zodra je hen aandacht hier al trekt, lezen ze verder. Want  ze zijn benieuwd naar wat er nog meer in staat. Vervolgens probeer je door middel van een kopje de interesse te wekken van de doelgroep. Wanneer er interesse is, kan je overgaan tot het kweken van hun verlangen (desire). En als laatste wil je dat ze daadwerkelijk iets gaan doen, een actie ondernemen.  Dit zou kunnen zijn het aanvragen van een offerte, contact opnemen of iets anders. Als laatste wil je altijd dat mensen er iets mee gaan doen. Dit hoeft nog niet eens zo verkoopgericht te zijn, dit kan ook zijn dat je wilt dat ze bijvoorbeeld reacties geven of iets dergelijks. Wanneer je een tekst via deze stappen schrijft, spreek je je doelgroep direct aan en is de kans groter dat ze de actie ondernemen die jij voor ogen had.

Gebruik maken van tussenkopjes

De zoekmachines lezen regelmatig de pagina’s (vaak wekelijks) na om ze vervolgens te positioneren in de zoekresultaten. Op basis van je tekst en andere factoren zal je op een bepaalde positie worden geplaatst. Wanneer jouw artikel onoverzichtelijk is, dus zonder alinea’s en tussenkopjes, ziet Google niet goed waar je artikel over gaat. Wanneer jij gebruikt maakt van tussenkopjes, maak je het voor de bots van Google gemakkelijker door aan te geven waar het artikel over gaat. Op deze manier maak je het voor jouw doelgroep overzichtelijk maar ook maak je het voor Google makkelijker. Dit waarderen ze en hierdoor zal je website hoger in Google komen te staan.

Specifiek op één zoekwoord

Wanneer je een goede SEO-tekst  voor je zoekmachineoptimalisatie wilt schrijven voor één van je producten of diensten die je levert aan je doelgroep, dan is het belangrijk dat je de tekst richt op een product of dienst. Op die manier gaat je SEO-tekst over een specifiek onderwerp en zal Google (als je het goed doet) je voor dat onderwerp hoger ranken dan je concurrenten. Een pagina die alleen over ‘kleding voor een kapperszaak’ gaat is interessanter dan een pagina die over ‘kleding, meubels en accessoires voor een kapperszaak’ wanneer iemand zoekt naar kleding kapperszaak.

Gebruik geen teksten van internet

Het is belangrijk dat je unieke teksten op je website plaatst. Wanneer Google een SEO-tekst tegenkomt die al ergens anders gebruikt is, kijkt hij naar andere factoren om te kijken welke pagina het belangrijkst is. De ‘gedupliceerde’ pagina wordt uit de zoekresultaten van Google verwijderd. Waarom zou Google twee keer dezelfde pagina tonen? Dit noemt Google duplicate content.

Metatags

Ook het invullen van metatags is van toegevoegde waarde bij een goede SEO-tekst. Hierbij heb je dus de mogelijkheid om de meta keywords, meta description en de tag title in te vullen.  Hiermee geef je de pagina extra waardes aan. Of beter gezegd, je geeft Google al een indicatie bij het plaatsen van de tekst in de juiste categorie. Je geeft hiermee namelijk het zoekwoord aan waarop je gevonden wilt worden  en dit laat je ook terugkomen in de tag title en de keywords.

Gericht op de behoefte van de doelgroep

Je kunt het beste je doelgroep bereiken door eerst goed te analyseren wat zij willen. Wanneer jij weet wat hun behoeften zijn, kan je hierop anticiperen met een goede tekst. In deze tekst ga je namelijk inspelen op hun behoeften. Belangrijk is dus, door vooraf onderzoek te doen naar de behoeften van de klant bij een bepaald product of dienst. Vervolgens ga je verwoorden hoe jij dit als bedrijf het beste kan vervullen.

Door deze punten toe te passen op jouw SEO-tekst kun je er voor zorgen dat jouw tekst aantrekkelijker wordt voor je doelgroep en je zult hierdoor een betere ranking in de zoekresultaten van Google verwerven.