Een trampoline bestaat uit een frame van metaal, waar een stuk stof aan gespannen zit. Met spiraalveren is het materiaal vastgemaakt. Om meerdere meters de lucht in te kunnen, is dit van groot belang bij een trampoline. Alleen hoe is de trampoline eigenlijk tot stand gekomen?

Geschiedenis van de trampoline

trampoline voor in de tuin

Meerdere theorieën bestaan er over de oorsprong van de springplank. De ene versie suggereert dat de Engelsen de pioniers van de industrie van de trampolines zijn. Daar werden stevige dekens gebruikt om de mens de lucht in te krijgen. Een derde theorie zegt dat trampolines afstammen van een trapeze kunstenaar: Dutrampoline genaamd. Hij was onder andere aan het experimenteren met de trapeze vangnet.

Het is lastig te zeggen waar de trampoline nou daadwerkelijk zijn oorsprong vandaan heeft. Zo werden er in de vroege 20e eeuw stuiterende bedden gebruikt om voor verschillende podiumacts het publiek te vermaken.

Larry Griswold en George Nissen kunnen de officiële moderne trampoline toeschrijven. Larry was een echte tuimelaar in het gymnastiekteam op de universiteit van Iowa.  Nissen was daar een duiker en een gymnast. Ze gingen experimenteren door een stuk canvas over een frame van ijzer heen te trekken met behulp van spiraalveren. Langs elke kant had het doek zeilringen. Op die manier werd deze moderne springplank ontwikkeld in de jaren ’30.

Later, toen het trampoline meer in trek begon te raken, werd dit ook een echte sport. Jeff Hennessy was naast coach aan de Universiteit van Louisiana ook een van de eerste springers die dit als sport beoefende. Ook was hij coach van het team USA en wist meer wereldkampioenen te maken dan wie dan ook. Zijn dochter, Leigh Hennessy, was een van deze wereldkampioenen. Zowel de vader als de dochter zijn in de Verenigde Staten opgenomen in de Hall Of Fame van de Gymnastiek.
Later werden de trampolines gebruikt in de Tweede Wereldoorlog door Amerikaanse mariniers op navigators en om piloten te trainen. Ook werden ze gebruikt om de astronauten uit de Verenigde Staten en de Sovjet Unie te trainen tijdens ruimtevlucht programma’s/ In 1964 werd de officiële Internationale Trampoline Federatie opgericht.

Trampoline in de tuin

Vandaag de dag begint het ook steeds populairder te worden onder de jeugd. Veel gezinnen hebben een trampoline voor in de tuin gekocht, waar de kinderen veel plezier aan hebben en met elkaar op kunnen springen. Mede door het populair worden van trampolines onder de jeugd, wordt er weer steeds meer buiten gespeeld door kinderen.