De economische crisis kost steeds meer ondernemers de kop. Het aantal faillissementen is ook in het afgelopen kwartaal toegenomen. Met name in de detailhanden en het midden klein bedrijf zien we steeds meer gesloten deuren in het straatbeeld.crisis

Cash flow

Opvallend in de onlangs gepubliceerde cijfers van het CBS is dat niet alleen deze kleinere bedrijven het niet langer meer reden, maar dat ook steeds meer grote, op het oog, gezonde bedrijven zich in het zware weer bevinden. Dit zou met name komen om hun klanten niet of veel te laat hun rekeningen betalen. Het cash flow probleem dat hierdoor ontstaat werd voorheen nog wel door de banken gefinancierd  Maar nu ook banken als ING en ABN AMRO zich in de problemen zien, zijn banken voorzichtig met het verstrekken van dergelijke kredieten. Gevreesd wordt nu dat deze neergaande spiraal zich doorzet, wat ernstige gevolgen kan hebben op de Nederlandse economie.

Grote bedrijven

Hoewel de grotere bedrijven nog niet te vrezen hebben voor faillissementen, drukken de teruglopende inkomsten wel sterk op hun resultaten. KPN zag, met name in de consumenten verkopen, een ernstige daling van de inkomsten. Ook supermarkt Ahold merkte in het eerste kwartaal van 2013 dat consumenten steeds meer de hand op de knip houden.

 

ZZP

In de cijfers van het CBS is te lezen dat in het eerste kwartaal van 2013 de rechtbank in totaal 709 bedrijven failliet heeft moeten verklaren. Daarbij moet opgetekend worden dat hier het aantal Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP) niet zijn meegerekend. Het werkelijke aantal faillissementen ligt dus nog veel hoger. ZZP-ers zijn met name de dupe van de verslechterde arbeidsmarkt. Veel bedrijven kunnen hun eigen personeel nog maar net aan het werk houden en sturen de extern ingehuurde medewerkers als eerste naar huis. De gouden bergen die ZZP-ers jarenlang hadden, zeker in de ICT, lijken te zijn gedaald tot onoverwinlijke diepe dalen. Het groeiende aantal ZZP-er die hun bedrijf noodgedwongen moeten stopzetten, drukken ook op de overheidsuitgaven. Veel van hen zullen een beroep moeten doen op een uitkering, waardoor deze kosten voor Den Haag zullen toenemen.

 

Impuls

Door stevig in te grijpen in de woningmarkt denken deskundigen ook de groei van het aantal faillissementen tegen te gaan. Een impuls op de woningmarkt zou het grote aantal zelfstandige makelaars behoeden voor een faillissement. Maar ook bedrijven en ZZP-ers in de bouw zouden hierdoor weer meer werkgelegenheid krijgen. Deskundigen dringen er dan ook bij het kabinet op aan om niet te lang meer te wachten met de aangekondigde maatregelen. Daarnaast zouden meer bezuinigingen het consumenten vertrouwen nog meer schaden, en daarmee negatieve gevolgen hebben op hun uitgave patroon. Extra bezuinigingen zouden de detailhandel en en Midden en Klein Bedrijf (MKB) geen goed doen en zorgen voor een nog groter aantal faillissementen in de toekomst.