Informatie

Modellen

Een groep waar modellen zich kunnen verzamelen en gedachten kunnen uitwisselen over dit beroep. Kunstenaars mogen uiteraard ook meedoen en wellicht dat er nieuwe samenwerkingen ontstaan.

Leden: 12
Meest recente activiteit: 31 Mrt

De profielfoto is een schilderij van mij gemaakt door Marleen Wills.

Marktplaats

Deze groep heeft nog geen discussies.

Prikbord

Opmerking

Je moet lid zijn van Modellen om reacties te kunnen toevoegen!

Reactie van Daniëlle Broekhuizen-Mazzola op 26 Augustus 2011 op 22.46

Harry,

wat ik ook merk,  nu het met de economie slechter gaat, dat is dat er meer mensen willen leren tekenen. De laatste paar jaar is er meer vraag naar lessen om naar de werkelijkheid te leren tekenen (met name portret). Dat vind ik bijzonder leuk. Groeit het west-fries tekencollectief ook weer in ledenaantal?

Reactie van Harry van Deelen op 25 Augustus 2011 op 10.53

Daniëlle,

Ik zit ook in Oostelijk Westfriesland namelijk het eindpunt van de trein naar Friesland. vroeger een treinboot, nu na de trein in de boot. De vorige coördinator was hoogleraar in Leiden, Delft en Twente, (er zijn slechts 7 hoogleraren met zoveel professoraten). Hij nam vaak jonge studenten mee. Alleen net wat je zegt, de reistijd werd ook betaald in een kilometer vergoeding, terwijl ze een studenten OV kaart hadden.  Vaak een reistijd van circa 2 uur heen en dan nog terug. Omdat ze per zitting meer wilde ontvangen was ik aangewezen op de meer nabije modellen. Maar zoals ik reeds vertelde alle modellen zijn mooi. Ik heb er nu één vanuit Roosendaal bij de grens. 

Reactie van Piet de Rots op 24 Augustus 2011 op 22.05

Hallo

 

Ik ben een mannelijk (naakt)model en altijd op zoek naar nieuwe plaatsen waar ik mag poseren.

Mijn werkgebied wordt begrensd door de reistijd. Een half uur met de trein vanuit Leiden vind ik prima te doen. Drie kwartier fietsen is ook geen bezwaar.

Ik sta heel graag model voor cursussen en workshops, maar ben vooral op zoek naar kunstenaars, die voor hun eigen werk een model zoeken.

Wat ik ook heel leuk vind zijn de vrijgezellenfeesten en de bedrijfsuitjes. De sfeer die daar heerst en de verandering die daarin vaak optreedt (van lacherig naar serieus) vind ik fascinerend om mee te maken.

Ben je opzoek naar een model voor een demonstratie of open dag? Ik vind het geen probleem (naakt) te poseren als bezoekers zomaar kunnen binnenlopen.

Wat ik zeker heel leuk vind is om samen met een ander model te poseren. De interactie die tussen de twee modellen optreedt, levert, naar mijn idee, een grote meerwaarde op. Het maakt mij daarbij niet uit of het tweede model een vrouw of een man is.

Wil je meer weten of mij vragen als model, neem dan gerust contact op.

Reactie van Daniëlle Broekhuizen-Mazzola op 24 Augustus 2011 op 21.31

Harry,

de modellen, die ik ken - zelfs voor portret - zijn ook niet zo jong meer. Ik heb een aantal keren bij Gerard van de Weert (Hoogeveen) model getekend (zo'n 10 jaar geleden) en dat is de enige waar wel jonge modellen waren. Meestal waren ze ook model op de academie in Groningen of (toen nog) Kampen. In Havelte heb ik daarna een tijd lang model/portret getekend en daar waren voornamelijk oudere modellen. Ik woon nogal ver van de trein etc., dus een model huren kost hier nog wat meer (reistijd en reisgeld). Gelukkig zijn hier nog 2 groepen in de buurt die 1 x in de zoveel weken modeltekenen. 1 in Meppel en 1 in de buurt van Wolvega, helaas voor mij op tijden dat ik les geef. Bij 1 van die groepen moet je om de beurt een model meenemen. Ook een oplossing.

Reactie van Harry van Deelen op 24 Augustus 2011 op 11.21

Daniëlle,

Het valt mij de laatste paar jaar wel op dat de gemiddelde leeftijd van de modellen omhoog gaat. Ik krijg veel iets oudere mannelijke en vrouwelijke modellen, allemaal hartstikke mooi. Maar toen ik begon hadden wij nogal veel studenten, mensen van  begin twintig. Een aantal van die modellen hebben nu carrière gemaakt en heb ik inmiddels gezien als academisch geslaagd persoon, ze zijn dan arts, of werkzaam bij de gemeente als manager. Ik had zelfs één die dominee geworden is en die wil helaas niet herinnerd worden als model. Maar dat gebeurt. Eind jaren tachtig hadden wij door de S-vormige curve die ongeveer de economie volgt 36 leden die tekende en schilderde, maar slechts één model. Ze vroeg elke keer meer om model te zitten, toen ze dit wist. 

Reactie van Daniëlle Broekhuizen-Mazzola op 24 Augustus 2011 op 11.03
Heerlijk werk, modeltekenen. Zelfs voor de portretworkshops die ik een enkele keer geef, is het soms moeilijk een model te vinden. Maar je hebt gelijk Harry, nu de economie slechter gaat, willen veel mensen bijverdienen. Deze zomer had ik dan ook geen moeite daarvoor iemand te vinden.
Reactie van Ran Dermul op 10 Augustus 2011 op 20.28

Aangezien ik ook nodig regelmatig naar model teken sluit ik me aan bij deze groep.

Iedereen die portret of figuur schildert heeft immers regelmatig nood aan deze discipline zelfs al laat je later de figuratie los en werk je puur intuitief.

Reactie van Harry van Deelen op 20 Juli 2011 op 9.56

Dineke,

Het simpelst is om een artikeltje te plaatsen in de week- en weekeinde bladen. Ik doe dit al sinds de tachtiger jaren van de vorige eeuw. Het viel mij wel op dat naarmate de economie slechter ging het aantal mensen die geld nodig hadden zich sneller aanboden als model. Ging het beter met de economie dan waren er minder aanmeldingen. Maar een mogelijkheid is eventueel te kijken bij de locale naturisten verenigingen. Vertel dan iets dat in de filosofie past van deze mensen. Lees daarom goed hun folders. Ga eens langs op zo een terrein, spreek dan interessante mensen aan. Ik deed dit ook op de markt in de supermarkten en winkels. Ik heb nog geen klap gehad, dus ik deed het wellicht goed. Alleen één keer een dame die er nogal exorbitant en uitbundig uitzag, schrok blijkbaar van mijn vraag: "Mag ik u iets vragen, ik ben kunstenaar en u bent een heel mooi model om te tekenen, mag ik u eens tekenen?". Heel eenvoudig ze rende weg en daarna als wij elkaar zagen liep ze met een grote boog rondom, inmiddels heeft ze een kind en kon ik van de week rustig in de kinderwagen kijken. Maar ze is niet meer zo uitzonderlijk gekleed, als indertijd waardoor ze opviel. Ik durfde alleen niet te zeggen u heeft een mooi kindje om te tekenen, terwijl ik wel die nijging had, maar ik beet op mijn tong. Ik raad je niet aan om contact te zoeken met een modellen bureau want daar wil men rijk worden over andermans lichaam.

Reactie van dineke hazelaar op 19 Juli 2011 op 18.04
Ik zoek mannelijke modellen in Groningen het liefst? Iemand een idee?
Reactie van Harry van Deelen op 1 Mei 2011 op 22.35
Het modeltekenen en schilderen duurde bij ons ongeveer 2 uur wij begonnen 's-avonds omstreeks 20.00 uur en tot de pauze van een half uur, noodzakelijk voor het model, werden de eerste drie kwartier de korte houdingen vanaf 3 minuten tot 8 minuten gedaan. In de pauze bekeken wij het gemaakte werk. De helft van de leden was en is beroeps beeldend kunstenaar. Na de pauze volgde de langere houdingen van 10 minuten tot maximaal 20 minuten. Ik stuur bijgaand een afbeelding in potlood van een korte sessie van 3 minuten. Sommigen tekende slechts een onderdeel van het lichaam, anderen probeerde de essentie van de houding te raken. Het is moeilijk om binnen 5 minuten iets neer te zetten dat zoveel lijkt dat je het model herkend.
 

Leden (12)

 
 
 

Badge

Bezig met laden...

About your image
About your image
About your image

© 2014   Gemaakt door Adriaan.

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden